کوکوتی تی

فرهنگ وادب تالش

کوکوتی تی

فرهنگ وادب تالش

ضرب المثل تالشی زلیخا صبا ماسالی تالش

مثل تالشی 
شتر ینه وان اشتع پشت چرل پِشه
وا چمع کا راسکه چمع پشت بوبو 
این مصداق برای کسانی است که در زندگی کارها وبرنامه های زندگیشان روی روال عادی ونرمال نیست وهمواره دچار بی برنامگی و نا هم آهنگی در زند گی روزانه هستند 
زلیخا صبا

ضرب المثل تالشی زلیخا صبا ماسالی تالش

مثل تالشی 
گا کوله تا گا بوبو چه سایب دیل آو آبو 
گوساله تا گاو شود دل صاحبش اب شود
منظور اینکه برای نتیجه گرفتن از زحمات و تلاش انسان باید خیلی مرارت ها را متحمل شود و نا ملایمات را بجان بخرد 
زلیخا صبا

آشنای من زلیخا صبا ماسال تالش

آشنای من
مژده رسیدزدور از او برای من
آید بسوی من آن آشنای من
گل خنده می کند از شادی دلم
پرشد زعطر وبوش اندر سرای من
مرغان خوش صدا آواز دهند
خوش می رسد بگوش با او نوای من
شب زنده داریم پایان رسد اگر
آخر به روز شود نشو و نمای من
هم مانَد او اگر یک لحظه نزد من 
خوش می شود دمی حال وهوای من 
هستم زدوریش بیمار و درد مند
درمان دردمن هست او دوای من 
خواهم زهجر او بر وادی سر نهم 
یارم شود فقط آخر خدای من 
سوزاندوجود من این درد دوریش
شد عشق مادری آخر بلای من
بسته وجود من بر عشق او فقط
داند خدای من اوست آشنای من 
خوشحال وشادمان عمری بماند او 
این هست آرزو تا انتهای من
شعراز زلیخا صبا

پلو رنگی با لوبیا چشم بلبلی وگوشت قلقلی زلیخا صبا ماسال تالش

پلوی رنگی با چشم بلبلی و گوشت قلقلی
مواد لازم 
برنج سه و نیم پیمانه 
گوشت دوچرخه شده چهارصد گرم 
لوبیا چشم بلبلی یکو نیم پیمانه 
پیاز یک عدد
شوید خشک به اندازه
نمک و زردجوبه به اندازه
وسیب زمین برای ته دیگ و روغن وکشمش یک مشت 
طرزتهیه 
ابتدا برنج را شسته وبا مقداری نمک به مدت دوتا سه ساعت میخیسانیم و بعد لوبیا چشم بلبلی را با قدری اب یک جوش زده وآبش را میریزیم ودوباره با قدری آب می پزیم واگر مقداری اب مرغ مثلن یک ران مرع را در اینل وبیا ریخته وهمراهش بپزیم برای خوش طعمی لوبیا بد نیست 
وبعد گوشت چرخ شده که یک پیاز در رویشرنده کرده ونمکوزرد جوبه به ان میزنیم وخوب ورز میدهیم وبه اندازه یک فندوق قلقلی کرده ودر روعن سرخ می کنیم وکنار میگذاریم ولوبیا را یک تفت کوچک میدهیم 
سپس در قابلمه آب ریخته وجوش می آوریم ومقدار یک قاشق چایخوری زرد جوبه در آب برای خوش رنگ شدن برنج در اب می ریزیم بعد برنجرا در آب میریزم وقتی دانه برنج در آب بالا آمد ان رادر صافی میریزیم وسیب زمینی را که به به ورقه های نازک حلقه کرده ایم در کف قابلمه روغن ریخته وسیب زمینی را می چینیم و یک کفگیر برنج وبعد شوید وبعد لوبیا وبعد قلقلی را به ترتیب روی هم ریخته تا بالا بیاید وبعد کشمش را که تفت داده بودیم در وسط برنج یک گودی درست میکنیم ومیریزیم ورویش روعن میدهیم ومی گذاریم به مدت نیم تا 45 دقیقه دم بکشد تا ته دیگش طلایی رنگ شد 
نوش جان زلیخا صبا

مشگل است زلیخا صبا ماسال تالش

وزلیخا می گوید 
ادم نا اهل را هم دل کردن مشگل است
انتظار از بی بری بیهوده وبی حاصل است 
لاف بیخود میزنیم شادیم کنون
این همه غم روی دل آوار کردن مشگل است
زلیخا صبا