کوکوتی تی

فرهنگ وادب تالش

کوکوتی تی

فرهنگ وادب تالش

چهره سبز شعرنو زلیخا صبا ماسالی تالش

در پس پرده این گردو غبار
من به خود میگو یم ،
بی خیال ،بی خیال،
زندگی عا لی است 
درپس این همه تاریکی و خاک
من چه خوب 
چهره سبز تورا ..می بینم

چهره سبز تورا میبینم

زلیخا صبا


ترشه تره ماسالی تالش زلیخا صبا

ترشه تره

ترشه تاره (تُرشه تره)
یکی از خورشها وغذای محلی گیلانی ها تُرشه تره است . که در منا طق تالشی زبان با سبز محلی وسبزی وحشی خودرووخوردنی در ییلاق یا قشلاق وبا مزه دارکردن ان با موادمختلف مثل ماست وکره محلی حیوانی درست می کنند . بخصوص در ییلاق این خورش بسیار خوشمزه وپراز ویتامین ومواد معدنی و سهل الهضم را درست کرده و نوش جان می کنند ..سبزی های محلی خودروکه در باغها و ییلاقات فراوان است وشناختن ان بسیا لازم است عبارتند از مژگع- کرگه چره - پنیرک چناولگ - پِنج انگشت- گزنه - برگ موسیر -کار جه و علفهای خوراکی دیگر .واگر در جایی هستید که این سبزی هارا در دسترس ندارید می توانید از همین سبزی های بازاری به اضافه برگ اسفناج و برگ چغندر بیشتر به نسبت بقیه سبزی ها استفاده کنید 
مواد لازم --
سبزی برای تره 1- کیلو2- تخم مرغ 2 عدد3- سیر دو بوته کره وروغن ویا ماست به اندازه کافی واب نارنج نصف استکان. برنج شسته یک استکان کوچک یا نصف فنجان بستگی به سلیقه افراد دارد استفاده این مواد گفته شدهباز بستگی به تهیه کنند ه دارد ..زرد جوبه ونمک برای طمع دادن خورش ..
طرزتهیه : تهیه این نوع غذا ها هم هرکسی به روشی که دوست دارد وذایقه ا ش می پسندد درست میکند مهم خوشمزگی خوراک است من این گونه درست میکنم :
ابتدا سبزیها را خوب شسته وخرد می کنیم وسپس بوته سیرهارا پوست کند اسیاب یا رنده میکنیم ودر ان میریزیم وبعد برنج را نیز برای لعاب دار شدن در آن میریزیم ونمک و زرد جوبه را و با مقداری آب که روی سبزی را بگیرد میگذاریم روی حرارت تا بپزد وقتی که سبزی خوب پخته ولعاب برنج در امد وله شد البته در قشلاق اب غوره ویا آب نارنج را میریزیم ولی در ییلاق بجای این ترشی ها در موقع تفت دادن یک کاسه کوچک ماست با کره محلی می ریزیم که بسیار خوشمزه میشود وقتی روغن و کره خوب به خورد تره رفته واین در حالی است که تره دیگر ابکی نباشد وبعد تخم مرغها را شکسته یکی را در تره کا ملن مخلوط کرده وچند قل که زد ان یکی را با قاشق تکه تکه در داخل تره می ریزیم وسرش را می گذاریم تا پخته شود وبعداز چند لحظه آنرا در دیس ریخته وسر سفره می بریم نوش جان

خندیله پشت دیدنیهای ماسال زلیخا صبا تالش ماسال

خندیله پشت

خندیله پشت 
راه اولسبلنگاه به خندیله پشت سراشیبی البته بسیار خوش منظره وسر سبز با درختان سر به فلک کشیده وفوق العاده زیباست از لابه لای این درختان ییلاق های دور دست مولوم بند وماما جره ودیگر ییلاق ها که چشم انداز بسیار زیبایی دارند نمایان است
در زمان دوربرای رفتن به خندیله پشت نرا چمی زدن در دارشت وکوچکتر ها در رسیدن به خندیله پشت با هم مسابقه میدادندوبعد از طی کردن مسافتی نیم ساعته در زیر درختان بزرگ سایه دار برای رفع
خستگی مینشستندوبعداز معلوم شدن تپه خندیله پشت زیبا که فقط باید رفت ودید تا زیبایش را حس کرد.. یک دشت بزرگ چمنی که در انتهایش یک تپه خیلی بلند که در رویش یک اطاق کوچک قرار دارد که زیارتگاه مردم از گذشته تا حال است وبرای رفتن به روی تپه که بسیار دشوار است ومهارت وچالاکی خاص می خواهدورفتن افراد مسن وبچه ها امکانش نیست و بیرون این اطاق کوچک ودورش یک راه باریک به اندازه بیست سانتی برای دور زدن است وامکان پرت شدن می باشد
رسم ان زمان این بود که بعداز زیارت وپایین امدن همه در دشت پایین تپه غذا وعصرانه خودرا میخورند وکلی 
سیاحت میکردند وبرمیگشتند.. یاد ان ایام ان زیبا کناران یاد باد 

متن از زلیخا صبا

بافتن جوراب با پنج میل زنان تالش زلیخا صبا ماسال تالش

جوراب یکی ازهنرهای دستی بسیار زیبا ی زنان سرزمین تالش با
نقش هاییکه اسم های برگرفته ازطبیعت زیبا واشیای دور اطرا ف خود نا م گذاری وایده گرفته اند
واین نقش های زیبا بکار رفته دراین جوراب زیبا عبار ت از شانه ،آریز،بال به گردن،،مشه پره.
طرز بافتن جوراب پشمی یا کاموایی تالشی با پنج میل.
برای بافتن جوراب تالشی ماسالی با میل های کوچک که تقریبابه بلندی سی سانت میباشد وپنج عدداست ابتدا دومیل را در دست چپ گرفته وبا دست راست نخ را به دور میل حلقه کرده وچهار تا دانه سر میگیریم وبعد دومیل را به حالت ضربدربه روی هم می آوریم وبا میل سوم شروع به بافتن میکنیم ودر همان رج اول که شروع بافت نوک جوراب از پنجه پا است در دوطرف میل یعنی هردومیل یکی اضافه میکنیم وداخل میل سوم میکنیم وبه همین صورت از کناره هر رج یکی اضافه میکنیم وچهار میلش میکنیم وبا میل پنجم می بافیم تا پنجه که حدود ده تا پانزده سانت است در اطراف کناری میل دوتا دوتا اضافه میکنیم تاپنجه تمام شود بعد تا تا پاشنه پا چیزی اضافه نکرده وعلامت پاشنه را که حدود ده تا پانزده عدد را نخ کرد ودررویش دوبار پانزده عددراسر گرفته می بافیم تا به اندازه ساق پا وقتی دهانه جوراب را در ساق کورکردیم دانه های پاشنه جوراب را داخل میل کرد میبافیم منتها این دفعه از دوطرف کم میکنیم تا به یک عدد برسد وسپس کورش میکنیم وجوراب ما آماده پوشیدن 
نگارنده وعکس از زلیخا صبا

شعر نوع نور زلیخا صبا ماسال تالش

ای سراپا همه زیبایی ونور
تاروپودت برداروجود
ازیاس سپید سحری بافته شد
غنچه های گل سرخ در متن ضمیرت 
شکفتن را آغاز میکند
زلیخا صبا